onsdag 9 mars 2011

Pressmeddelande från SLU 2011-03-09

Travhippolog tar över Fricks travcamp
Anna Forssell, utbildad hippolog med inriktning travhäst vid SLU, tar nu ett stort kliv framåt i sin tränarkarriär. Den 1 mars tog hon över travcampen Östunaberg utanför Knivsta, som tidigare har drivits av tränaren och kusken Jim Frick.
Anna Forssell har sedan hon blev klar hippolog 2005 haft sin träningsverksamhet förlagd till Axevalla travbana utanför Skara. Verksamheten som totalt består av cirka 40 hästar har varit framgångsrik.
16 av hästarna har hittills flyttat med till Knivsta. Anna kommer dessutom att ta över en del av de hästar som tidigare tränats av Jim Frick.
Hästen Global Noble, som hon själv är delägare i, blev 2010 utsedd till bästa tvååring på Axevalla. Hon själv blev utsedd till Årets komet och körde in två miljoner kronor under 2010.
– Det känns som en fantastisk möjlighet att få ta över verksamheten på Östunaberg. Det är bäst att ta chansen så länge jag har orken kvar, säger Anna Forssell, som nu får Solvalla som hemmabana för sina hästar.
Under åren som hippologstudent vid såväl Flyinge som Wången, fick hon kunskaper som kommer väl till pass i det vardagliga jobbet som tränare.
Anna, född i Boden, har en gedigen hästbakgrund. Hennes pappa är travtränare och har bland annat varit knuten till Wången där hippologprogrammet med inriktning travhäst bedrivs.
Mer information om Anna Forssell:  http://www.annaforssell.se/teamet/
 ---
Carin Wrange, pressansvarig 

måndag 7 mars 2011

TÄVLING!

Nu är det dags för den stora tävligen där du kan vinna VIP-dagar på Wången!


Wången                Foto: Elin Jacobsson

Utsikt från lektionssalarna       Foto: Elin Jacobsson











Svara på sex stycken frågor och vinn:
1:a pris: VIP-dagar på Wången för två personer; rundtur på skolan, följ med eleverna i utbildningen, träffa veterinär Ulf Hedenström etc. Ät gott och bo i Wångens äldsta och finaste hus.
2:a pris: Böckerna Skador hos sporthästar, Anatomi och Fysiologi plus en hemlig present från Svensk Travsport.
3:e-4:e pris: Böckerna Anatomi och Fysiologi plus en hemlig present från Svensk Travsport.

Svaren på frågorna hittar du på facebook, travhippologen.blogspot.com, Wångens hemsida, Svensk Travsports hemsida, SLU:s hemsida, Ungdomstravets hemsida och kanske genom dina kontakter! :)
Frågorna:
1. Travhippologen Elin Johansson åkte för några dagar sedan till Paris för att vara med när hennes passhäst tävlade i två lopp på Vincennes, vad heter hästen och vilken placering fick hästen i första loppet?
2. När startades travhippologutbildningen?
3. Travhippologen Johan Nilsson vann på V75 nu i lördags, vad heter hästen?
4. Vad heter den travhippolog (för- och efternamn) som arbetar med stamböcker m.m. på Svensk Travsport?
5. Travhippologen Anna Forssell är proffstränare; hur mycket pengar körde hon in som tränare förra året?
6. Vilka två stora travprofiler är Wången ambassadörer?

Om det finns flera som svarat alla rätt eller lika antal rätt måste vi kunna skilja på er, så vi vill att du motiverar varför just du ska få åka upp till Wången på VIP-dagarna.
Mejla svaren och motiveringen senast den 14/3 kl 16.00 till: annika@travskolan.se Skriv även med kontaktuppgifter som namn, adress/mejl och telefon.
Vinnaren meddelas per telefon eller mejl den 18/3.
Lycka Till!




söndag 6 mars 2011

Resan till Paris


Ares R.B och Elin           Foto: Lars Johansson

Travhippologen Elin Johansson har varit i Paris där hennes passhäst Ares R.B. startat i två kallblodslopp på Vincennes, 24:e och 27/2.  Elin jobbar sen i oktober 2010 hos travtränare Thomas Lönn i Bollnäs, där Elin trivs jätte bra. 
Varje år körs det två kallblodslopp i Frankrike på travbanan Vincennes. Fyra kallblodstravare från vardera Sverige, Norge och Finland gör upp om prispengarna i de två loppen. För att få möjlighet att vara med måste man antingen vara en av de tre första i ett uttagningslopp, eller få den 4:e platsen efter ansökan till Svensk Travsport. Ares R.B. blev tvåa i uttagningsloppet som gick av stapeln den 7/1 på Bergsåker.  Nu får ni möjlighet att läsa om Elins resa, trevlig läsning!


Resan dit
Resan startade från Thomas Lönns stall utanför Bollnäs på lördag morgon den 19/2 kl 06.00, just den här dagen var det -32 kallt på morgonen.  Samtliga svenska hästar, tillsammans med sina skötare, åkte i en gemensam transport. Den häst som kom längst norr ifrån, från Skellefteå, kom till Bollnäs redan fredag kväll. Ytterligare en häst kom från Bollnästrakten och var med från starten på resan, den fjärde och sista hästen plockades upp i Göteborg dit de tagits från Värmland. Första stoppet var alltså i Göteborg, Åby travbana, där hästarna lastades av och några timmar spenderades med en del promenerande med hästarna, och så fick de stå på stall ett tag. Därefter gick resan vidare med färja, en båttur som startade i Göteborg lördag kväll och avslutades i Kiel, Tyskland, på söndag morgon.
Färden fortsatte genom Tyskland till ett mindre samhälle nära Holländska gränsen där ett gammalt militärområde med flera hundra mindre bunkrar gjorts om till stallar. Hästarna släpptes ut i hagar ett tag innan de gjordes klara för natten, skötarna övernattade i samhället i närheten.
Ares R.B. utanför en av bunkrarna              Foto: Elin Johansson
Den sista resdagen startade redan vid 04.00 på måndagen för att vid lunchtid avslutas på Grosbois, Paris.
Hästarna bodde under hela Grosbois vistelsen i gästboxar uppe vid stora banan, samtliga kallblod från de tre länderna var samlade i samma boxlänga.  Skötarna bodde på ett hotell precis utanför anläggningen, i folkmun kallat ”Snuskis”, vilket var ett väldigt passande namn...
Dagarna fram till start
Mån-ons: det vanliga dagliga häst- och stalljobbet; fodring, mockning, ryktning, promenader med hästen och körning en till två gånger om dagen. Tillgången på hagar är väldigt begränsad på Grosbois och Ares R.B. vistades inte något alls i hage under dessa dagar. På onsdagen gick Ares R.B. först ett skrittpass på morgonen och sen kördes han i skogen med två korta intervaller på eftermiddagen.
Ägare med sällskap och kuskarna kom ner till Paris med flyg på onsdag kväll. Skötarna från Sverige och Norge tog taxi in till Paris och hotellet där de bodde, för att sedan gå ut på en närliggande restaurang och äta middag med dem.
Första loppet, Prix Des Trotteurs
Första loppet gick på torsdagen, 2100 m (ett varv på lilla banan), autostart med 12 st hästar.  Ares R.B. fick spår 6 bakom bilen.  En häst från varje land hade en fransk kusk i det här loppet och Ares R.B. hade den franska kusken Matthieu Abrivard. Ares R.B. värmdes två gånger, Elin körde först en lättare värmning där hon joggade honom två bakvarv på stora banan. Efter  nästa lopp testade så kusken hästen i en kortare och snabbare uppvärmning, och han var nöjd med hästen. Under större delen av loppet höll de positionen 3:e, och sedan 4:e, ytter. Då attackerna kom satt de kvar, för att i sista stund på upploppet få en lucka, och då kunna spurta till sig ett andrapris :) Hela loppet gick i ett högt tempo och  Ares R.B. gick nytt rekord i loppet, 1.24,5 och fick 5000 euro för prestationen. Vinnaren, som var en finsk häst, fick 10.000 euro. Trea kom en norsk häst, en svensk blev tidigt diskvalificerad och de andra två kom på fjärde och femte plats.
Ares R.B:s utrustning var: öppet huvudlag, krysspärrgrimma, rycktussar, tungband och han gick barfota runtom med ett par lätta boots fram.  
Ares R.B. och Elin i första värmningen         Foto: Lars Johansson
Ares R.B. och Mathieu Abrivard                 Foto: Lars Johansson
Prix Des Trotteurs- bild på fältet i första loppet              Foto: Lars Johansson

Dagarna mellan loppen
Efter loppet åkte hästarna och skötarna tillbaka till Grosbois där det vanliga dagliga hästjobbet fortsatte fram till nästa start som var på söndagen. Det vill säga fodrande, mockande, vanlig skötsel av hästen och lugnare körning. 
På fredag kväll var alla inblandade kring hästarna från samtliga tre länder bjudna på en trerätters middag på en finare restaurang, Tse, inne i Paris. En trevlig kväll helt enkelt! Även lördag kväll spenderades inne i Paris för flera av skötarna tillsammans med resterande i sällskapet.
Andra loppet, Prix Des Pays Nordiques – Trophee Jarvsofaks
Andra loppet gick på söndagen med samma upplägg som torsdagen, 2100 m med autostart, men Ares R.B. fick spår 5 den här gången. Innan loppet gick skötarna med hästarna en slags parad/defilering där hästarna hade på sig täcken från respektive land och skötarna fick låna vita jackor från Vincennes. Paraden gick längs hela upploppet baklänges och hästarna presenterades för publiken.
I det här loppet kördes Ares R.B. av Lönns förstelärling Peter M Andersson. Samma upplägg med två värmningar, där Elin körde den första värmningen och Peter den andra, båda var kanonnöjda med hur fin hästen kändes. I loppet gick han med samma utrustning som i första loppet.
Från start tog Ares R.B. några få galoppsteg för att sedan lägga sig sist i andraspår, även detta lopp gick i ett snabbt tempo. In på upploppet blev det lite struligt, med en trött häst att runda och därefter en häst som galopperar, och när den kusken ska ta ner hästen i trav  tar det stopp för Ares R.B. som ligger i rygg på dem. Därefter spurtar ekipaget bra till en femteplats, efter de fyra finska hästarna. Ares R.B. går 1.25,2 och får 600 euro, han blev enda svenska häst som fick prispengar i detta lopp.
Hemresan
På söndag kväll efter tävlingarna påbörjades resan hem till Sverige igen, första stoppet var  militäranläggningen i Tyskland, där hästarna övernattade. På måndag förmiddag lastades hästarna åter på bussen för färd mot Kiel och en färjefärd till Göteborg natten mellan måndag och tisdag. Väl i Göteborg lastades hästarna av på Åby för lite vila och för att få röra på sig. Hästen från Värmland lämnades av för vidare färd med en mindre transport. Strax före lunch startade sista etappen av hemfärden och stallet utanför Bollnäs nåddes kring 20.30 tiden på tisdag kväll.
Förberedelse innan?
Ares R.B. fick en bra uppladdning inför sin Parisresa då han veckan innan resans avgång vann ett lopp på Östersundstravet med Peter M Andersson i sulkyn, det första lopp han vunnit sedan april 2009 och första vinsten i Lönns träning.
Han tränade på som vanligt innan resan och gick på fredagen innan avresan sina vanliga backintervaller. Veterinären kom och skrev ett friskintyg för honom, som skulle tas med på resan tillsammans med passet.
En hel del packning blev det, då allt som kunde tänkas behövas i utrustningsväg packades med. Hans vanliga kraftfoder, havre och müsli samt egna höbalar fanns med på resan.
Elins sammanfattande ord av resan
En otrolig upplevelse som jag aldrig kommer att glömma! Tyvärr var jag sjuk de första dagarna på resan och hade hög feber, men med hjälp av mina otroligt snälla och hjälpsamma medresenärer så gick det relativt bra ändå. Efter att jag fått penicillin gick febern över och jag kunde börja njuta av resan.
Det absolut häftigaste var att köra på Vincennes, det var verkligen en mäktig upplevelse :) Ares som hemma är kung på gården (enligt honom själv åtminstone) och då kan vara en liten huligan sköttes sig jättebra hela tiden. Extra roligt var det att vi lyckats pricka in formen så att han vann innan vi åkte, och sen blev han bara finare under Parisvistelsen. Synd på lite strul på upploppet i andra loppet, så han inte fick chansen att spela ut sin grymma spurt. Men så kan det gå, och jag är verkligen jättenöjd med Ares. Grym resa med grymt sällskap helt enkelt!
Ares R.B och Elin efter första loppet       Foto: Maja Johansson


Tack Elin för din berättelse och dina fina bilder!

torsdag 3 mars 2011

Tillbaka i sadeln

Nu var det ett tag sedan jag skrev här, förra veckan var jag på Gotland och informerade två gymnasieskolor om hippologutbildningen; Lövsta och hästgymnasiet. Sen blev det inget mer gjort den veckan eftersom jag låg nedbäddad i magsjuka...blä!
Nu är det nya tag igen och projektet fortsätter som vanligt den här veckan. Vi har börjat samlat ihop några priser till tävlingen vi ska ha på facebook. Första priset kommer bli en heldag på Wången; kommer mer info om det längre fram. Imorgon ska jag och Annika sätta oss ner och titta över vilka frågor vi ska ha med och vad man kan vinna utöver dagen på Wången! Igår var jag på Hästsportens Hus och hämtade några böcker som ska vara med som priser och nästa vecka hoppas jag att vi får tag på Johan Abenius som kanske kan ge oss några mössor/tröjor eller liknande från Svensk Travsport.
Nu ska jag ringa travhippologen Elin Johansson som säkert har en häftig historia att berätta om eftersom hon har varit på Vincennes för någon dag sen och startat en av sina passhästar.
Nästa blogg kommer att handla om den resan, så på återssende! :)
/Cajsa

Paris nästa!            Foto Cajsa