fredag 18 februari 2011

Dagen med Jennifer på Östersundstravet

Idag har jag varit med Jennifer i travskolestallet. Dagen började med att vi hämtade in de två stora hästarna istallet från hagen. Sen fodrade vi de andra som var kvar ute i hagarna.







Efter fodringen selade vi, Beaty (varmblod), Frej (kallblod). De skulle köras några bakvarv med tandemvagn för att Natalie som ska köra ett av ekipagen på tisdag ska bli lite varm i kläderna. Jag stog bredvid och tog några bilder, de blev så här:

   Beauty & Jennifer    

Beauty/ Jennifer & Frej/ Natalie


Beauty & Jennifer i rätvarv
 
Dagens snyggaste bild: Frej & Natalie
 Efter körningen blev det lunch och vi åt resterna från igår; korvstroganoff och ris! Det var gott!
När lunchen var slut skulle Jennifer ta hand om en av travskoleelverna,Tilde, som skulle få en extra lektion i körning. Jag tog några bilder där också:

Full fart på selningen: Jennifer, Curry & Tilde



Jennifer, Curry & Tilde



Ute på en skogslingan

På rakbanan


Här nedan följer Jennifers arbetsvecka, som den sett ut den här veckan (ingen vecka är sig lik)
Måndag- Kontoret på fm, jobbade med verksamhetsrapport/ berättelse och gjorde en verksamhetsplan för 2011 som ska in till Svensk Travsport den här veckan. Måndagsmöte efter lunch, då träffas alla avdelningschefer för avstämning och information om nya saker på gång. Sen ut till stallet för att fodra eftermiddag och ta hand om knattekursen som börja 16.30. Upphåll för middag på ca 30 min, innan vuxenkursen drog igång på ca 2 timmar.
Tisdag- Tidig dag på kontoret med ett kort möte med chefen och fick hjälp att finslipa samarbetsavtalet som Jennifer sedan skulle ta till Djurmagazinet. Möte med Annika Lejon på Djurmagazinet kl 9, mötet avslutades positivt då avtalet undertecknades. Tillbaka till kontoret för att slutjustera måndagens rapporter. Efter lunch hade Jennifer en privatlektion i körning för en elev och sedan var det dags för skötartid, intag av hästar och eftermiddagsfodring. Licenskurs kl 17-19.
Onsdag- Började senare, körde en häst. Efter det lunch och sedan uppe på kontoret i ca 1 timme för mail och annat pappersarbete. Privatlektion med en elev, efter det var det dags för Järn/Koppar kursen. Efter det en fortsättningskurs som slutade kl 20.30.
Torsdag- Jobbade halvdag. Samarbetsavtal med Barnens Hus skrevs under, efter det lunch. Inventering och städning av fikarum och kurslokal. Skötartid med inkörningskurs och en privatlektion. Såg till att ledarna och eleverna för Kopparkursen var här och kunde köra igång.
Fredag- Jennifers fredag har jag beskrivit i texten ovan. 

Jennifers dagliga uppgift är att se till så att hästarna får lunch. Jennifer planerar när och hur kurserna ska gå och ska se till så att ledare och hjälpledare finns på plats för deras lektioner. Jennifer sköter även travskolans budget och får som årlig uppgift att skriva rapport in till Svensk Travsport. En avdelningsrapport ska in till Jämtlands travsällskap varje månad, där det ska stå med vad som händer ute i verksamheten, budgetändringar m.m. Kontakt med föräldrar, göra utskick och marknadsföra travskolan ligger också på Jennifers bord.
Som travskoleansvarig har du en hel massa uppgifter framför dig, men det verkar vara ett spännande och utvecklande arbete!
Tack Jennifer för titten, det var en rolig dag!!
Nu blir det discobowling med ledarna och Jennifer, för att tacka av en av ledarna (Caroline Lindqvist) som ska börja hos Stig H Johansson om någon vecka.

På återseende!

torsdag 17 februari 2011

Wången

Idag blev det en super god frukost på Wångens Wärdshus (som vanligt).

Sen gick vi till Karin för lite info om dagen och så fick vi berätta vad vi har gjort hittills i projektet. Efter det gick vi upp i cafeterian där vi fick träffa en grupp hippologer, både trav- och islandsinriktningen, som planerade inför monterbemanningen på Euro Horse i Göteborg. De ska dit och marknadsföra hippologutbildningen på Wången, där det finns både trav- och islandsinriktning. Vi fick vara med och se vad de planerar m.m.
Sen tog vi ett eget möte med två travhippologer som går i åk 2, Lisa Persson och Jannike Almsgård.

Jannike, Lisa och Annika                           Foto: Cajsa Lövqvist
Vi fick en massa idéer och även synpunkter på utbildningen som vi kommer ta med oss i projektet.

Sen gick vi ner till stallet för att se vad hippologstudenterna i åk 1 gjorde. Islandshäststudenterna hade varit i körhallen och kört ponny med Malinda. Som islandshästhippolog får du möjlighet att prova på att köra häst/ponny fyra gånger och som travhippolog får du rida islandshäst fyra gånger. Studenterna tyckte det var roligt men tyckte att det kunde gå lite fortare. De kommer att köra stor häst nästa vecka...

Efter det blev det lunchmöte med Malinda, Roger och Ulf. Vi fick mycket bra saker att ta med i vårat fortsatta arbete och vi ska försöka sammanställa det så fort som möjligt så att vi inte tappar något.
Vi fick skynda oss att gå tillbaka efter lunchen, då vi skulle vara med åk 1. Ulf skulle ha en palpationsövning med dem och även ha lektion med åk 2 så han tyckte att vi kunde vara med åk1 och hjälpa dem. Det ställde vi gärna upp på :) Här nedan kommer några bilder från den lektionen:





Imorgon kommer Cajsa följa med Jennifer i hennes arbete. Jennifer arbetar som ungdomsansvarig på Östersundstravet. Så det kommer bli en rapport om det här imorgon!

Här kommer en härlig bild som avslut!

Cajsa på Wången                                      Foto: Annika Larelius
På återssende!

onsdag 16 februari 2011

Välkommen in i tomteverkstaden!

Idag har vi varit på hippologenheten i Uppsala och gjort iordning de utskick som ska ske till de med b- lärling- och montélicens. Vilket jobb, trodde aldrig att 5000 brev skulle ta sådan tid. Jag och Annika hann med 4500 brev med gänget innan vi behövde dra oss mot Arlanda och nästa äventyr- Wången.


             Cajsa, Jane och Annika i början av dagen.        Foto: Therese Waerner

Tack Tessan 1, Jane och Tessan 2 för jobbet idag, det var roligt att få en heldag med er! 

Nu sitter jag, Cajsa, i ett rum på förvaltaren på Wången och känner att dagen varit bra och vi har fått mycket gjort. Hoppas att utskicken kommer ge en del sökande, kanske inte i år men nästa! :) När vi satt där med våra högar av papper och kuvert kom Tessan och Annika på det att om bara 1% av dessa utskick ger en sökande blir det 50 sökande till travhippologen i år, det ni! 



Wången                                                      Foto: Elin Jacobsson

Imorgon blir det frukost på Wärdshuset sen börjar dagen med en massa dialoger om hippologutbildningen med lärare och elever här på Wången. Vi hoppas vi får många nya idéer av dem! :)

En ny rapport kommer imorgon!
Over and out

fredag 11 februari 2011

Intervju med Elin Westerlund

Här kommer en intervju med Elin Westerlund, som arbetar som stallansvarig på Solvallas travskola.

Född: 6 oktober 1984
Bor: Bromma, Stockholm
Uppvuxen: Umeå
Skolbakgrund: 1-9 grundskola i Umeå, 3 olika skolor. Naturvetenskapliga programmet med inriktning matte och data- Östra Gymnasiet i Umeå.

När kom hästintresset in i ditt liv?
Jag har alltid varit intresserad utav djur, men började rida på ridskola vid 7-8 års ålder. Fortsatte att rida fram till jag tog studenten då jag fick börja betala ridlektioner själv och det hade jag inte råd med. Sen blev det några månaders uppehåll, då jag sökte jobb. Fick arbetspraktik hos Sören Lennartson på Umåkers travbana där jag stannade i två månader, eftersom jag under tiden hade sökt andra jobb. Så efter den perioden åkte jag över till England och jobbade i ett galoppstall, stannade i tre månader. Sen åkte jag hem och strö jobbade lite och började sedan jobba hos Sören på heltid. Jag leasade även en häst under den perioden som jag tog montélicens med. Våren 2005 sökte jag till Hippologprogrammet.
När gick du travhippologen?
2005-2007
Hur många var ni i klassen?
2st
Hur kändes det, blev det en bra utbildning för dig?
Ja och nej. Ja för att man fick mer tid med lärarna. Nej för att man inte prioriterades. Blev bättre när vi kom upp i år 2 då det blev flera studenter i år 1.
Vad gjorde du efter utbildningen?
Jag fick en projektanställning på STC (nuvarande Svenska Travsport) där jag jobbade med ett projekt som hette ”Travsport för unga”. Projektet gick ut på att hitta de unga som var intresserade av travsporten och få dem att vilja fortsätta med trav. Både sulky och monté intresserade ungdomar. Från början var det Johan Nilsson som jobbade med projektet, där han hade skickat ut en enkät där ungdomarna fick svara på en del frågor t ex vad de vill m.m.? Detta gav möjligheten för 16 åringar att ta kör- och montélicens, F-licens. Efter en del turer fick jag möjlighet att fortsätta med projektet och knyta ihop säcken. Det jobbade jag med i ett år. Under samma period som projektet fick jag även möjlighet att jobba extra som ledare i travskolan på Solvalla.
Våren 08 fick jag möjlighet att utbilda mig till travskoleinstruktör. Travskolan växte sig stor på en kort period vilket gjorde att travskolan på Solvalla sökte personal då främst en stallansvarig som jag då sökte. Började jobba augusti 08 och har varit där sen dess och trivs bra.
Har du kunnat använda det du lärde dig på utbildningen i det jobb du har idag?
Det har jag definitiv kunnat göra. Vi har temakvällar för vuxna där jag får föreläsa den teoretiska delen för dem. Praktiskt är det både vid kurserna och i stallet då det är viktigt att effektivisera och planera arbetet. Jag är med och lägger stallets budget med travskolechefen Iia Abenius. Alla hästarna istallet har även egna foderstater som jag ansvarar för och det skulle jag inte kunna göra utan hippologutbildningen i ryggen.
Känner du att du kan utvecklas på ditt arbete?
Ja det känner jag. Om jag vill gå en fortbildning får jag göra det, utveckling av travskolan är alltid något vi arbetar med och då måste även jag utvecklas åt det hållet.
Framtidsplaner?
Just nu trivs jag i min tillvaro, men om 10 år jobbar jag inte här längre. Vet inte vad gör jag då. Någon gång hoppas jag att jag kan få ha en egen travhäst, som jag kan träna och tävla med.
Hur känns det att jobba så långt ”hemifrån”?  Längtar du hem, så att du kommer söka dig dit upp igen?
Klart om det kommer något erbjudande om ett bra jobba där uppe kommer jag nog fundera på att flytta hem igen. Hem är alltid hem.
Om du skulle säga något till ungdomar som är intresserad av travhästar, vad skulle det vara?
Att skaffa så mycket erfarenheten av verkligheten som möjligt. Det är viktigt med utbildning och att i utbildningen kunna varva praktik med teori. Om man vill söka till Hippologprogrammet ska man jobba ett tag innan för att kunna relatera till det man lär sig i utbildningen.

Några bilder från dagen












Snökaos

Idag vaknade man till ett riktigt tråkväder..så det var bara att kliva upp och gå ut till stallet och börja dagen där. Vilken tur att man inte behöver åka till skolan i Uppsala idag tänkte man när man fick vada fram till stallet. Så arbetet med projektet blev lite framskjutet idag...men nu är jag på banan igen. :)
Idag tänker jag berätta lite om vad som gjorts i projektet så här långt samt även lägga ut en intervju som jag har gjort med Elin Westerlund, hippolog som arbetar på Solvallas travskola som stallansvarig.

Trevlig läsning!

torsdag 10 februari 2011

Sista ansökningsdag 18 mars

Jag vill informera om att sista ansökningsdag för hippologutbildningen är 18 mars, vilket gör att tiden börjar bli knapp. Ni som inte söker i år söker ju nästa år, säkert samma datum då...så lägg det på minnet!

Du söker utbildningen genom att gå in på: http://www.studera.nu/

                         Travskolan Wången                     Foto: Elin Jacobsson

Jaha nu var man igång!

Vilken tid det tar innan man känner att man är redo att börja blogga...hoppas jag är det nu.
Nu undrar man ju säkert vad jag gör här!? Eller?
Jo det är så här; jag har blivit anställd i ett projekt som går ut på att marknadsföra Travhippologutbildningen.
Ni läste rätt; Travhippologen!
Detta är en utbildning för dig som är intresserad av travhästar och vill lära dig mer om travhästen vad gäller träning, ekonomi, avel och sporten i allmänhet.
Så nu har jag väl tappat en del av er, men ni som är kvar kommer att få ta del av mitt fortsatta arbete. Projektet har pågått sedan 11 januari, så då förstår ni att det sitter långt inne för mig att börja blogga, men förhoppningsvis får man blodad tand nu! Jag kommer att vara kvar på den här sidan till sista mars, då projektet avslutas.
Eftersom den första bloggen inte ska bli för lång måste jag nog sluta nu och återgå till mitt arbete.

Ni som redan nu känner att ni vill veta mer om utbildningen gå in på www.slu.se/hippolog eller gå in hippologernas sida på facebook och bli vän med oss där!

På återseende!